Home Airwheel AirWheel Q5 review

AirWheel Q5 review

441
0

Orthodontisten wereldwijd mogen erg blij zijn, aangezien ze erg rijk gaan worden. Iemand is namelijk op het briljante idee gekomen om een elektrische motor aan een eenwieler te koppelen en tijdens dit proces is de AirWheel Q5 ontstaan, waardoor een weergaloze hoeveelheid herstellende operaties van het gebit vereist zijn. Je leest het goed inderdaad. Een elektrische, zelfbalancerende, zelfvoortstuwende eenwieler.

Maar de makers zijn er heilig van overtuigd dat de AirWheel het vervoersmiddel van de toekomst gaat worden. Hoog tijd om te kijken of dit waargemaakt kan worden of dat de AirWheel Q5 gewoon hartstikke onveilig en een slecht idee is. In onze AirWheel Q5 review hieronder zal je er achter komen.

Ontwerp

We willen meteen duidelijk maken dat de AirWheel Q5 zeer groot is. Hij weegt ongeveer 12kg en neemt enorm veel ruimte in beslag. Haal het maar uit je hoofd dat je de Q5 meeneemt in de bus en tussen je benen houdt. Hij is simpelweg te groot, maar dat komt zeer waarschijnlijk door het feit dat er een batterij in zit die het mogelijk maakt om 23km af te leggen en een 800w motor.

Er zit niet veel in de doos waar de AirWheel Q5 in geleverd wordt, afgezien van een paar stabilisatoren en schroeven om deze stabilisatoren vast te maken aan de AirWheel. Er is ook een handleiding, maar deze mist een hoop belangrijke informatie. De power unit is enorm groot, maar deze kan de AirWheel binnen 80 minuten opladen, waardoor deze niet zo onpraktisch is als misschien op het eerste gezicht lijkt.

Rijden met de AirWheel Q5

AirWheel Q5 reviewRijden met de AirWheel is verrassend makkelijk, alhoewel je wel een klein beetje tijd moet investeren om het onder de knie te krijgen. Om te beginnen ga je op de pedalen staan, leun langzaamaan naar voren en het apparaat zal beginnen te bewegen. Hoe meer je naar voren leunt, hoe sneller je zal gaan. Als je ooit op een Segway hebt gereden, dan weet je het gevoel wel. De Q5 kan je met een snelheid van 18km per uur voortbewegen, ook al heeft hij een relatief kleine motor. Dit betekend dat veiligheidsuitrusting zonder twijfel een vereiste is.

Om achteruit te bewegen hoef je alleen maar achterover te leunen. Dit is ook hoe je snelheid vermindert en afremt. Draaien kan je doen door een klein beetje naar de kant te leunen die je op wilt gaan, in theorie in ieder geval. Aangezien de AirWheel Q5 kleine wielen heeft kan het zeer lastig zijn om te sturen, waardoor het apparaat totaal ongeschikt is om binnen te gebruiken. Dat betekent echter niet dat je hem binnenshuis wilt gebruiken. De banden zijn namelijk van erg goedkoop rubber gemaakt, waardoor je overal waar je naartoe gaat remsporen achterlaat. Tegels en laminaatvloeren zijn voornamelijk erg gevoelig hiervoor en de sporen kunnen alleen verwijderd worden door erg hard te schrobben.

Met al dit leunen zal je je waarschijnlijk afvragen waarom je niet elke keer keihard met je gezicht op het asfalt valt. Het geheim zit hem in de zelfbalancerende technologie van de AirWheel. Terwijl je naar voren leunt zal het apparaat zijn zwaartepunt behouden, wat inhoudt dat je niet voorover valt. Dit werkt echter alleen wanneer je naar voren en achteren leunt, want voor het sturen wordt de balans niet behouden. Dit kan erg lastig en risicovol zijn voor personen die moeite hebben met balanceren.

Het opstappen is echter het grootste probleem. De promotievideo geeft je het idee dat het hartstikke makkelijk is, maar daar is in de praktijk niks van waar. Het probleem is dat je in één vloeiende beweging op moet stappen om te voorkomen dat de AirWheel omvalt. Beide voeten moeten bijna tegelijkertijd op de pedalen staan. Als je maar enigszins aarzelt, dan zal je niet op kunnen stappen. De ene persoon leert dit uiteraard sneller dan de andere en als je de AirWheel Q5 een maand in huis hebt, dan zal dit zeker weten een stuk vloeiender gaan. Voor sommige personen kan het echter lastig blijven om zonder hulp op te stappen. En dit lijkt ons een goed moment om een erg belangrijk onderdeel van deze AirWheel Q5 review te bespreken, namelijk hoe veilig is de Q5 eigenlijk?

Veiligheid

AirWheel Q5 kopenVeiligheid is uiteraard een zeer belangrijk onderdeel wanneer je een AirWheel of vergelijkbaar apparaat wilt kopen en hier hebben we een aantal aanmerkingen over.

Ten eerste heeft de AirWheel de vreemde gewoonte om te versnellen wanneer je dat totaal niet verwacht. Een goed voorbeeld is wanneer je valt. De Q5 accelereert dan abrupt en gaat er wild vandoor. Het is onmogelijk om dit tegen te houden of te controleren wanneer dit gebeurt, waardoor de AirWheel erg makkelijk een persoon kan verwonden of bezittingen van iemand kan beschadigen. Of uiteraard zichzelf beschadigen, waardoor je al snel krassen op je dure gadget hebt zitten.

Zet de AirWheel aan zonder direct op te starten en hij zal uit zichzelf accelereren en uiteindelijk omvallen en inderdaad wild accelereren en wegschieten. Een ander probleem ontstaat wanneer je de AirWheel Q5 oppakt terwijl deze nog aanstaat. Hij zal wederom wild accelereren en vervolgens abrupt stoppen. Als je hem niet goed vast hebt, dan kan hij makkelijk tegen iets of iemand aanbotsen.

De AirWheel is dus uiteindelijk helemaal niet veilig. Hij is gevaarlijk, moeilijk om onder controle te houden en heeft een aantal onacceptabele gebreken. Ook is de Q5 redelijk zwaar. Wat niet verrassend is, aangezien het een wiel is dat vastgekoppeld is aan een motor en een enorme lithium ion batterij en dit alles wordt omhult door stevig en dik plastic. Het probleem hiermee is dat de handgreep helemaal geen omhulsel heeft, waardoor je het onmogelijk is om het apparaat gedurende een lange tijd te tillen. Het plastic kan zelfs een aantal flinke snijwonden veroorzaken.

Daarnaast is de AirWheel Q5 ook totaal niet praktisch voor terrein dat niet vlak asfalt of beton is. Met elk ander terrein zal hij moeite hebben en moet je hem dus tillen, wat ons niet het idee lijkt van een dure investering.

Zou ik de AirWheel Q5 aan moeten schaffen?

Beste AirWheel Q5 kopenAls je denkt dat de AirWheel Q5 goedkoop is, dan maak je een grove fout. Deze gadget is namelijk erg duur en heeft zeer veel gebreken, waardoor de Q5 uiteindelijke zeer onpraktisch is. Op de officiële website van AirWheel kan je de Q5 aanschaffen voor €899, wat veel te duur is als je naar alle gebreken kijkt. Er zijn ook goedkopere modellen beschikbaar, maar de goedkoopste is €499, wat nog steeds een enorme investering is. Maar desalniettemin is het wel enorm vermakelijk om te rijden met de AirWheel, wanneer je dit uiteraard onder de knie hebt. Is het een aanrader voor dagelijks vervoer? Zeker weten niet, maar voor recreatie ritjes is het een perfecte gadget. Je zal ook zeker weten aandacht trekken met de AirWheel Q5, dus als je het fijn vindt om te pronken met gadgets en een sociaal persoon bent, dan zal de Q5 je zeker niet teleurstellen.

Is het de aanschaf waard? Nee voor huidige prijs zeker weten niet. Voor de helft van de prijs zouden we de AirWheel Q5 misschien nog aan kunnen raden, maar aangezien de goedkoopste AirWheel al voor deze prijs verkocht wordt zal het nog wel even duren voordat de Q5 voor deze prijs beschikbaar is. De eerste keer dat je valt en geloof ons dat zal zeker gebeuren, zal je het apparaat al beschadigen en dat is gewoon onacceptabel voor de prijs. AirWheel had tenminste iets kunnen bedenken om hun apparaat beter te beschermen en dat je dit dan optioneel aan kan schaffen. Al met al is de AirWheel Q5 vermakelijk, duur, angstaanjagend en belachelijk gevaarlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in