Home Blog Hoe werkt een hoverboard eigenlijk?

Hoe werkt een hoverboard eigenlijk?

428
2
Hoverboard

Veel mensen vragen zich af hoe een hoverboard werkt, dus in dit artikel zullen we een uitgebreide uitleg geven.

LEES OOK: Hoverboard kopen gids

Hoe werken zelfbalancerende scooters?

Laten we eens een kijkje nemen wat er onder de behuizing van een hoverboard zit.

Een elektrische scooter bestaat uit de volgende primaire onderdelen:

 • Een stalen frame met een centraal draaipunt
 • Een printplaat
 • Twee gyroscopen
 • Twee infrarood sensors
 • Twee elektrische motoren (in de wielen)
 • Twee kantel/snelheid sensors (in de wielen)
 • Oplaadpoort
 • Aan/uit schakelaar
 • Accu
 • LED lichten
 • Drukplaten
 • Een plastic behuizing

Laten we eens een kijkje nemen hoe de componenten werken.

 

Hoe beweegt een hoverboard?

 

De wielsensor

In de wielen van een hoverboard zitten de elektrische motors. Deze bevatten ook een kantel- en snelheidssensor. Deze sensor detecteert de rpm (rotaties per minuut) van het individuele wiel en stuurt deze informatie naar de gyroscoop en snelheidscontrole platen. Deze zitten net naast de wielen.

 

Gyroscoop en snelheidscontrole

De gyroscoop en platen voor de snelheidscontrole ontvangen de rpm en kantelinformatie van de sensor in de wielen en deze informatie wordt doorgestuurd naar de printplaat.

Wanneer je je board kalibreert worden de gyroscopen gereset, dus je vertelt ze in principe dat ‘dit vlak is’. Dit is wanneer de kanteling van de hoverboard op ‘0’ is. Het kalibreren verschilt soms per model, maar vaak moet je de grendel en ontgrendel knoppen tegelijk indrukken.

Beste Hoverboard kopen

 

De printplaat

De printplaat is het ‘brein’ van je hoverboard en het is de plek waar de processor in realtime de status van het board, de snelheid en de relatieve snelheid en kanteling van de individuele wielen berekent (want als je bijvoorbeeld draait, dan hebben de twee wielen verschillende kantelingen en dus een verschillende rpm en beweging).

Het houdt ook het energiebeheer onder controle en of je ‘beginner modus’ geactiveerd hebt (waarbij de maximale snelheid van het board gelimiteerd wordt) of dat de scooter vergrendeld is.

 

De accu

De accu is wat ervoor zorgt dat je board kan blijven bewegen. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, maar de meerderheid zijn accu’s met 36V 4400mAH.

 

Hoe detecteert een hoverboard je beweging?

Dit is mogelijk het slimste onderdeel van het board: de drukplaten zitten elk op twee schakelaars. Wanneer je naar voren leunt wordt de voorste schakelaar naar beneden gedrukt en een kleine plastic ‘muur’ schuift tussen een infrarode LED en sensor. Zolang de sensor het licht detecteert, zal de printplaat tegen de motoren zeggen dat ze niet moeten bewegen. Wanneer het licht echter onderbroken wordt (omdat de schakelaar door je gewicht naar beneden wordt gedrukt) vertelt het board de motor om in een bepaalde richting te draaien. Dus als je bijvoorbeeld links wilt draaien, dan zal je voet de voorste rechterschakelaar activeren, waardoor het rechterwiel naar voren begint te draaien. Tegelijkertijd activeer je met je linkervoet de schakelaar aan de achterkant. waardoor het linkerwiel achterwaarts begint te draaien. Het is erg slim.

Hoverboard kopen

 

Dus hoe werkt een zelfbalancerende scooter?

De kantelsensors in de wielen vertellen de gyroscopen hoe ver je naar voren leunt. De gyroscopen geven deze informatie weer door aan de printplaat. Hoe meer je naar voren leunt, hoe sneller de motoren draaien, om je zwaartepunt ‘in te halen’. Het is dit simpele (maar erg slimme) mechanisme dat het mogelijk maakt om de snelheid van de scooter met je gewicht te bepalen.

Waarom neem je niet een kijkje naar onze reviews en gidsen op onze website nu je weet hoe ze werken?

2 REACTIES

 1. Hallo ik heb een hoverboard gezien voor 130 euro bijsjes brusuel in een ge wone winkel. ik zou die graag willen kopen omdat die ni zoveel kost. is dat wel veilig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in